Stueplanternes lille hjælper

21. februar 2017

Jeg elsker planter, og de er efterhånden ved at hobe sig op i lejligheden. Men hvilke planter bor i vores hjem, og hvordan passer jeg dem? Og kan man dele en Monstera i flere små planter, og samle dem igen til én stor?

Jeg har fundet en god digital ven, der hjælper mig med at huske på det hele.

I søndags plantede jeg denne Monstera om for 3. gang. Den er 2 år gammel og købt for 70,- kr. hos nærmeste blomsterhandler. Jeg gav den noget mere jord og plads end den lille plastikpotte den kom i, det kunne jo være at den kunne blive meget større. Så jeg delte forsigtigt rødderne fra hinanden, og opdagede at der var til 4 små planter. De fik hver sin potte og stod sådan i et års tid. Derefter plantede jeg dem sammen i 2 større potter, som også har stået sådan i et års tid. Det er nu endt med én kæmpe plante.

Monstera planten er foruden at være en af de mest instagramede planter nogensinde (knap 100.000 tags), utrolig nem at holde. Den kræver ikke ret meget lys, kan klare at tørre lidt ud, og vil alligvel skyde og sætte nye blade. Og den kan tåle at blive skilt ad og samlet igen.

Monstera er en klatreplante, og hvis den havde noget at klatre op ad feks. en mosstok, ville de lange luftrødder ikke hænge ned langs potten, men sno sig opad.

Jeg fik den smukke Violinfigen i barselsgave af min kæreste. Den har tværtimod ikke været så nem at holde. For nyligt begyndte den at tabe bladene. Den skal have ret meget vand og lys. Om vinteren hvor der i forvejen kommer alt for lidt lys ind af vinduerne, kan man være nødt til at placere den i vindueskarmen. Der står min Violinfigen nu, og derudover bliver den bruset over en gang om ugen, udover at blive vandet. Det begynder at hjælpe lidt på de trætte blade.

Der er kommet endnu 2 planter til. Den ene er “luftrenserplanten” eller Calathea Orbifolia og har fået plads inde i soveværelset. De store smukke blade med hvide striber tåler nemlig ikke direkte lys, så den egner sig godt til lidt mørke rum og hjørner.

Planten skulle efter sigende være en af de mest luftrensende planter og derfor ekstra god for indeklimaet.

I fødselsdagsgave fik jeg den smukke Bromelia. Bromelia er i familie med ananasplanten, og har foruden de smukke sølvgrønne blade en fantastisk smuk blomst. Den skulle være nem at passe, bare man husker at vande den ned i trakten. Den skal have meget lys, dog ikke direkte sollys.

En af de smukkeste hængeplanter efter min mening er Guldranken. De kan blive kæmpe store, og har ligeledes gode luftrenser egenskaber. Den skal have meget lys dog ikke direkte sollys, og skal holdes fugtig.

Efterhånden er hele vores hjem fyldt med planter, og det kan være lidt af en udfordring, at huske at få dem vandet. Men nu har jeg fundet hjælp til det via appen Koubachi.

Koubachi har et planteleksikon, hvor du kan slå dine planter op, og gemme dem i “dine planter”.

Du kan navngive dem, fortælle appen hvor de står i dit hjem, eller om de står ude. Herefter spørger den dig, om plantens jord er tør eller fugtig. Efter et antal gange sammen med appens kendskab til plantens behov, sender den løbende notifikationer om plantens behov for vand, eller om den skal gødes eller støvvandes.

Det kræver kun, at man bruger et par dage på at lære appen at kende, og at taste de data ind, således at den kan påminde om, hvornår der skal vandes. Men derefter har man en ven i plantenøden.

Der er iøvrigt ikke behov for en sensor før at appen virker.

Udover at det ser lækkert ud, og er hyggeligt med planter, er det også en gevinst for vores indeklima.

Planter reducerer luftens indhold af flygtige organiske stoffer, øger luftfugtigheden og omsætter CO2 til ilt. Det er med til at gøre indeklimaet sundere og mere behageligt at opholde sig i.

Jeg er ikke færdig med, at indrette os med stueplanter. Der er stadigt et par stykker på listen. Nu håber jeg bare min nye ven Koubachi kan hjælpe mig med at holde liv i dem allesammen.

0 comments

Leave a Comment

All rights reserved © g r ø n n · Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie