Lær at strikke

2. marts 2017

Min strikkekarriere har gennem tiden ikke været noget at prale af. Jeg havde en kortere periode for 10 år siden, hvor jeg strikkede retstrikkede sjaler, men det er også det. Jeg havde glemt alt om, hvordan man slår en maske op. Men i august ’16 startede jeg for alvor med at strikke. Jeg vidste at retstrik, var det nemmeste, og det første projekt skulle være så nemt som muligt. Det blev til et retstrikket babytæppe. Det blev både ujævnt, skævt, med et par tabte masker hist og her, og små knuder der hvor jeg har skiftet til en ny garnnøgle. Men det blev færdigt, og ligger nu i bunden af barnevognen, hvor ingen kan se fejlene.

Men jeg fik alligevel lyst til at udfordre mig selv lidt.

Sådan lærte jeg at strikke

Jeg fandt den fine Haralds Jacket på instagram hos Strik Det og det blev mit første strikkeprojekt, som forhåbenligt skulle ende med et slutprodukt, man rent faktisk kan bruge til noget. Opskriften er nem. Det er retstrik hele vejen lige med undtagelse af, når der skal strikkes raglanærmer. Dvs. der skal laves indtagninger ved hvert ærme, som gøres ved at strikke 2 masker drejet ret sammen. Derudover skal der laves knaphuller. Opskriften er et overskueligt begynderprojekt. Efter lidt øvelse er cardiganen færdig i løbet af et par dage.

Den første cardigan blev vind og skæv, og med fejl. Så jeg gik igang med endnu én lige bagefter. Der lykkedes det at få et resultat uden fejl. Nu havde jeg knækket koden mht. at læse en strikkeopskrift.

Næste projekt blev Lillebrors Romper også fundet på instagram hos Petite Knit. Der var et par nye strikketeknikker jeg skulle lære; udtagninger som gøres ved at strikke opslåede masker ind i arbejdet, og glatstrik.

Jeg fortsatte med Elinors Blebukser og her skulle jeg igen prøve noget nyt, nemlig at strikke rib.

Derudover skal alle projekterne også lukkes, og det kan gøres således på retsiden, sådan her på vrangsiden og sådan på rib.

Jeg er netop blevet færdig med mit første strikkeprojekt med hulmønster, Vera Cardigan fra Finest Strik, hvilket er lidt af en sejr, når man på ca. 6 måneder har lært sig selv at strikke.

Kom igang med at strikke

Hvis du vil igang med at strikke så kast dig ud i det. Det er meget lettere end det ser ud. Find en opskrift og en god portion tålmodighed. Jeg har pillet op og startet forfra flere gange, og når der var noget, jeg var i tvivl om, pakkede jeg strikketøjet og opskriften sammen og tog det hele med ned til nærmeste garnbutik. De har hver gang været så søde til hjælpe og vejlede. Derudover har instruktionsvideoerne hos Drops været uundværlige. Og man kan slå de fleste udfordringer op på Google.

Hvad angår materialer og strikkepinde, finder du også den vejledning du har brug for hos din lokale garnbutik.

Uden at være noget der ligner ekspert på området, vil jeg vove at påstå at følgende strikketeknikker er basis for mange opskrifter. Jeg har selv været omkring 5 forskellige opskrifter indtil nu, hvor det ikke har krævet yderligere teknikker.

slå en maske op

retstrik

glatstrik

rib

knaphuller

indtagninger – 2 masker drejet ret sammen

udtagninger – strikke opslåede masker

lukke af – retsiden

lukke af – vrangsiden

lukke af – rib

At strikke sit eget tøj eller til sine børn er ikke kun hyggeligt, men også meget billigere end hvis man skal ud og købe strik. Min nye strikkekarriere har givet mig så meget blod på tanden, at jeg nu også skal på sykursus i næste uge for at genopfriske at sy. Jeg vil enormt gerne kunne sy en kjole til Caroline eller til dukken, eller vide hvordan jeg reparere de der bukser, der er gået i stykker.

Listen af strikkeprojekter er efterhånden lang, og ambitionen om at strikke hele Carolines uldgarderobe til vinteren ’17 er stor. Lige nu vil jeg strikke endnu en vera-cardigan, som skal matche den sennepsgule kyse i sommermånederne.

4 comments

 • Stephanie

  Sejt gået! Jeg er også så småt igang med at strikke til min mindste – og har nu efterhånden fået lidt blod på tanden efter at kunne lave hans strikkede garderobe her i 17′ 🙂
  Skal også igang med en cardigan til henover sommeren, men er i tvivl om i hvilket garn – hvad skal du strikke Vera cardiganen i? Blot for inspiration 🙂

  • Ann-Kristin

   Hvor stærkt med en hel ’17 uldgarderobe! Jeg har faktisk valgt en uld/alpaca til hendes sommercardigan – fordi jeg regner med at der bliver behov én, der er lidt varm imellem al bomulden, og indtil sommeren sådan for alvor bliver varm. 🙂

   • Stephanie

    Prøver med den 17′ garderobe 🤞🏼 – ved ikke om det er for optimistisk 😉 Måske jeg skal satse på vintergarderoben istedet 😊 Har også overvejet en uld kombination til sommercardiganen, ville bare lige høre om det var helt off 😉 Tak for inspirationen og den fine blog 💫

    • Ann-Kristin

     Det skal nok kunne lykkes! Jeg hepper på dig 🙂 Når man først har fundet nogle opskrifter der virker, er det jo egentligt kun tiden der afgør, hvor hurtigt man er færdig. Og det er selvfølgeligt lidt en udfordring med de små. Jeg var begyndt på vintergarderoben ’17 str. 1 år, men har faktisk lagt det til side, for at strikke til de måneder der er indenfor overskuelig fremtid. Og det fungerer faktisk ret godt. 🙂
     Og mange tak! Det får jeg jo kun lyst til at fortsætte af. 🙂

Leave a Comment

All rights reserved © g r ø n n · Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie