2# Kompost på altanen

24. oktober 2016

Kompost på altanen

Den første bykompostspand er fuld, den har stået lukket og gæret i lidt over 14 dage, og er nu klar til at komme i jord. Det tog os lige knap en måned at fylde den første spand. Den større affaldsspand på altanen er nu klar til at blive taget i brug.

Da jeg ryddede op på altanen for en månedstid siden, gemte jeg al den gamle og udpinte jord fra potterne og krukkerne i affaldsbeholderen. Det blev til en hel del jord, som nu kan genbruges.

Jordfabrik på altanen  Bykompostspanden

Madaffaldet her har stået i lidt mere end 14 dage og gæret i spanden. Vi har kommet al vores grønne madaffald i, samt æggeskaller, teposer, kaffegrums, fiskeskind og rester, grødrester og brødrester.

Gammel jord

Vi blander madaffaldet med den gamle jord i en murespand, inden vi kommer det hele op i den store affaldsbeholder. Først et lag jord og derefter et lag madaffald. Jeg blander det med en skovl.

Jord med madaffald Jord blandet med madaffald Jordfabrik affaldsspand

I bunden af den store spand ligger der en store papirspose foldet på dobbelt. Den suger den overskydende væske der måtte være. Aviser kan også bruges. Ovenpå ligger der allerede et lag af den gamle jord.

Kompost på altanen Jordfabrik på altanen

Sådan ser der ud i den store spand når al madaffaldet fra bykompostspanden er blandet med jord. Mikroorganismerne fra kompostgæren vil fortsætte processen i jorden. Madaffaldet vil blive omdannet til ny næringsrig jord. Hvis man ønsker at det skal gå endnu stærkere, kan man med fordel tilsætte orm. Da der ikke er længe til at frosten melder sig, venter vi med at tilsætte orm til foråret.

Måske ender vi med at have for meget kompost. Ulempen ved at have en jordfabrik på altanen er, at det er begrænset, hvor store mænger madaffald vi kan omsætte. Vi er nok nødt til at holde pause med at kompostere vores madaffald i perioder, indtil vi har afsat noget af jorden fra jordfabrikken. Men mon ikke der er flere i gården, der kunne være interesseret i den nye jord, når der skal gøres klar på altanerne og i krukkerne i gården. Derudover kender vi flere der har kolonihaver, som også kunne være interesserede.

På trods af den ulempe føles det stadig fantastisk både at genbruge vores madaffald, og den jord vi har brugt på altanen. At vi kan producere vores egen næringsrige muld til at dyrke vores altanhave i.

Den tomme bykompostspand skal nu skyldes med vand. Da vi jo ikke har en have og en haveslange, gør jeg den ren i brusekabinen. Det er ikke nødvendigt at bruge sæbe.

Bykompostspanden

Hvis du vil igang med at kompostere og mangler vejledning og information, så finder du alt, hvad du skal bruge hos byhaver.dk lige her.

Jeg er meget meget spændt på at følge processen i vores egen jordfabrik på altanen, ikke mindst til at bruge den “nye” jord til foråret, når der skal såes og plantes nye afgrøder.

2 comments

Leave a Comment

All rights reserved © g r ø n n · Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie