Hvordan skjuler jeg det i 7 uger?

7. september 2016

Liberty

En veninde har lige opdaget, at hun er gravid. De er så glade og spændte. Jeg var den første hun fortalte det til, og nok kun fordi jeg fangede hende i, for et par uger siden, ikke at benægte at hun havde fået fjernet sin spiral, at nu ville de bare lade det ske. Så kan man jo ikke lade være med at følge op på, om det så også er sket. Og det var det.

Men hvad nu? Det er jo en fantastisk nyhed, som man har lyst til at dele med alle. Men man vil også gerne forbi de 12 uger, den første scanning og føle sig sikker på, at det er et sundt og raskt barn man bærer. Hvordan holder man det hemmeligt i 7 uger? For sit arbejde, sine veninder og for sin familie?

Det handler vel oftest om alkohol, når det bliver en udfordring at skjule sin graviditet. De fleste undrer sig, når man siger nej til alkohol og forventer nærmest, at der er en forklaring og en særlig grund til, at man siger nej tak.

Jeg hører mange, der bruger den undskyldning, at de er på penicillin eller antibiotika mod f.eks. blærebetændelse. Nogle lader som om at de drikker, og tager deres glas med ud på toilettet og hælder lidt af det ud. Eller har allieret sig med sidemanden, som ved besked, som drikker af deres glas og bytter lidt rundt på glassene.

Jeg gjorde det, at jeg bad tjeneren fylde hyldeblomstsaft på en vinflaske. Vi var en flok veninder, der skulle ud at spise, og jeg havde lige fundet ud af, at jeg var gravid. Jeg var i uge 5, og syntes det var alt for tidligt at breake nyheden for dem. Et time før det aftalte tidspunkt havde jeg været forbi Netto og købt en flaske hyldeblomstsaft. Jeg gik ned på restauranten og spurgte efter den tjener, der skulle servicere vores bord, og fortalte hende at jeg var gravid. Hun forstod straks, hvor jeg kom fra, og foreslog selv, at finde en tom vinflaske at hælde hyldeblomstsaften på. Under middagen bestilte jeg hvidvin til maden som alle de andre, men fik serveret hyldeblomstsaft hele aftenen. Ingen fattede mistanke.

Men hvad så hvis man ryger? Der er jo ikke andet for end at sige, at man er holdt op. Og det kan enhver forstå, uanset om man er gravid eller ej.

Hvis man lider af kvalme og opkast, hvordan skjuler man det på arbejdet? Jeg har ingen gode fif i ærmet lige på det område. Jeg ville nok prøve at holde masken så længe som muligt.

Alt i alt er det overhovedet ikke nemt at skjule sin lykke og den store nyhed i 7 uger, altså indtil nakkefoldsscanningen. Og nogle holder endda på hemmeligheden helt indtil uge 15 og 18.

Jeg holdte ud indtil uge 8. Jeg var på sommerhustur med flok veninder. Når man er sammen 24/7, bliver det ikke nemmere at holde på en hemmelighed.

Men hvorfor er det så vigtigt at holde det hemmeligt? Man kan jo risikere de første 12 uger, at fosteret ikke sætter sig fast og bortfalder. Eller at fostret har en kromosomfejl, der gør at det ikke overlever og falder bort. Eller at man opdager en nakkefold til nakkefoldsscanningen, der udgør en stor risiko for downs syndrom, som kan ende med, at man vælger at få en abort.

Måske bliver det sværere at tackle et tab, når man allerede har fortalt hele verden den gode nyhed. Derfor venter de fleste med at fortælle, at de er gravide til efter nakkefoldsscanningen.

Selvfølgelig skal man alliere sig med en veninde eller to. Som man kan tale med om alt det nye og spændende, men som også er der til at tale med, hvis lykken går tabt inden uge 12.

Jeg skal drikke kaffe med min veninde i eftermiddag, og jeg glæder mig til at høre, om de nye tanker og følelser der buldrer igennem hende i disse dage. Det bliver også lidt spændende, om hun kan holde det hemmeligt, nu kan hun i hvertfald alliere sig med mig.

God onsdag 🙂

0 comments

Leave a Comment

All rights reserved © g r ø n n · Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie